Nyitva tartás hétfő-péntek 08.00-16:00
hu

3D CAD modellezés

Képesek vagyunk:

 • áttervezni az alkatrészét, ha alapanyag, vagy technológia váltása miatt szűksége lenne rá, pl additív technológiával szeretné gyártani,  
 • kézi rajzokról, 
 • ipari formatervező kollégák elképzeléseiről,
 • speciális geometriájú tárgyakról,
 • a tárgyról készült fotók alapján,
 • műszaki mérések alapján, 
 • vagy szkennelés során létrejövő digitális állományból CAD modell készítésére.

Röviden: 3D CAD modellezés olyan számítógépes tervező programokkal lehetséges, mely matematika számítások alapján digitálisan felépíti "megrajzolja" a tervező megálmodott formáit. Monitoron létrejövő 3D modell segít elképzelni, hogy az milyen lenne a valóságban. 

Korábban leginkább a járműgyártás területén alkalmazták a CAD tervező programokat. Mára szinte minden terméket előállító vállalkozás gyártásának elengedhetetlen elemévé vált, mivel a termékek és alkatrészeinek CAD modelljei alapján készül el azok elektronikus -CAM- gyártási utasításai. CAD technológia olyan fejlett szinten van, hogy akár az organikus formák is lemodellezhetőek.

Mára már a programok a következő feladatokra is alkalmazhatóak:

 • Felületmodellezés 
 • Alkatrész és lemezalkatrész modell
 • Szereléstervezés
 • Műhelyrajz készítés
 • Végeselem analízis
 • Fotórealisztikus renderelés, látványterv készítése
 • CNC és 3D nyomtatás támogatása

Röviden bemutatom az általunk használt CAD programokat, hát ha Te is kedvet kapsz az elsajátításukra. Általában minden tervező program ingyenesen kipróbálható, diákok, kezdő vállalkozások, vagy hobbi cél felhasználok egy ideig ingyenesen használhatják (nézz utána)!

Rhino7
Rhino7

Prototípus készítése:

3D CAD modell készítése Rhinoceros7 programmal.

Ezzel a CAD programmal gyakorlatilag minden görbe és az általuk létrehozott felület, test lemodellezhető. Leggyakrabban teljesen új prototípusok gyártásánál használják- A program nem parametrikus, ez azt jelenti, hogy a méreteket visszamenőleg nem tudod változtatni csak az egész méretet egyben.

Jellemzőiről itt olvashatsz: https://www.rhino3d.com/features/

Prototípusgyártás, modell készítés:

Tervezés Fusion 360 CAD programmal:

Legnagyobb előnye, hogy parametrikusan menti a tervezési folyamatot, így a korábban megadott méreteket változtatva változik a modell mérete is. Pl.: ha egy modellen egy furat méretét változtatni szeretnéd csak meg kell adnod a rajzon szereplő méreteket újból. Fentieken kívül felhő alap, internet segítségével bárhol és bármilyen gépen és op.rendszerrel megnyitható (nézz utána a hardver szükségletének!). Népszerűségéhez hozzájárult, hogy a program a CAD tervezésen túl CAM, CNC vezérlésű gépek szerszámpálya programozására is képes. Évente legalább 2 alkalommal 20-30% kedvezménnyel lehet előfizetni a használatára. 

Beszerzésére a CamXpress vállakozását javaslom szívből. 

Reverse engineering és prototípusgyártás

Tervezés táblagépen ceruzával, Shapr 3D CAD programról röviden:

Előszőr is ez egy magyar fejlesztésű tervező program, mely mára meghódította a világot! Nagyon könnyen és gyorsan elsajátítható. Elektronikus ceruza (pencil) segítségével tapasztalatom szerint kevesebb mint a fele idő alatt el tudom végezni vele a feladatomat, mint az asztali programokkal.  Hasonlóan a Rhinoceros-hoz ez sem parametrikus program, nem menti el a műveleteket, rajzokat fóliákon tárolja. Gyorsasága a ceruza hatékonyságán és a szilárd test formálásának könnyedsége okozza. 

Nézd meg mit tud: https://www.youtube.com/watch?v=kMi_0HXXaTE