Nyitva tartás hétfő-péntek 08.00-16:00
hu

Hands for Ukraine

A Victoria Hand Project 3D gyártási kezdeményezése, hogy minden sérült ember anyagi lehetőségeitől függetlenül hozzá juthasson az életét könnyítő végtag protézisekhez. 

Forrás: Ultimaker.com


Kezdeményezést bemutató videó: 


Kezek Ukrajnának!

A Victoria Hand Project 3D technológiával kapcsolatos kezdeményezése, hogy minden végtagjukat elvesztő beteg anyagi lehetőségeitől függetlenül hozzá férhessen végtag protézishez Ukrajnában. 

Egy olyan világban, amelyben gyakran az egészségügyi ellátáshoz való lehetőségeket az anyagi javak mennyisége határoz meg, a Victoria Hand Project kanadai jótékonysági szervezet létrehozott egy programot mellyel ezt az egyenlőtlenséget szeretné harmonizálni. A program neve a Remény Fénye. A 2015-ben alapított Victoria Hand Project célja, hogy hozzáférhető 3D-nyomtatott protéziseket biztosítson a forráshiányos közösségek számára szerte a világon.

A Victoria Hand Project egyetemi kutatási projektként indult, és gyorsan mélyreható humanitárius kezdeményezéssé fejlődött. A protetikai ellátáshoz való hozzáférés akadályai számos tényezőből adódhatnak, mint például a pénzügyi korlátok, az infrastruktúra hiánya, az erőforrások szűkössége vagy az elégtelen állami támogatás. Az UltiMaker 3D nyomtatókkal felszerelt csapat elhozta ezt a forradalmi technológiát olyan közösségek számára, amelyeknek alig, vagy egyáltalán nincs hozzáférésük a protetikai ellátáshoz. Megalakulása óta a Victoria Hand Project 11 ország klinikájával áll partnerkapcsolatban, legutóbb Ukrajnával bővült.

"A 3D nyomtatás egy nagyon hasznos eszköz, amely hatékonyan segíthet a protézisek gyártásában. Különösen a felső végtagok pótlására alkalmas a technológia, mivel művégtagok könnyűek, és személyre szabhatóan nyomtathatók." 

– mondta Nick Dechev, a Victoria Hand Project alapítója és műszaki igazgatója.


Elérhető kézprotézisek bővítése Ukrajnában

A szervezet "Kezeket Ukrajnáért" kezdeményezése a konfliktus által érintett sérültek számára nyújtott sürgős segítséget. 2022 nyarán a Victoria Hand Project kapcsolatokat épített Ukrajnában, megalapozva ezzel a fenntartható protetikai ellátást a régióban.

A szervezet protetikai ellátással kapcsolatos megközelítése túlmutat az eszközök puszta rendelkezésre bocsátásán. Különféle 3D nyomtatott protéziskezeket kínál a betegek igényeinek kielégítésére. Megközelítésének központi eleme a protézis kar-foglalat kialakítása, amely közvetlenül a helyszínen, a partnerklinikán nyomtatható. Ez nemcsak a költségeket csökkenti, hanem a helyi közösségeknek is lehetőséget ad arra, hogy megszerezzék a szükséges készségeket és elsajátíthassák a  technológiát.

A Victoria Hand Project egyedülálló, mivel a 3D nyomtatókat és a technológiához szükséges képzést a klinikákra visszük, így mindent házon belül, az országban gyártanak. Ukrajna számára az ukránok fognak kezet nyújtani az országban tartózkodó ukránoknak, igényük szerint."

– mondta Kelly Knights, a Victoria Hand Project ügyvezető igazgatója. 


Victoria Hand Project megingathatatlan bizalmat szavazott az UltiMaker 3D nyomtatási technológiája iránt. A megbízhatóságáról és minőségéről ismert UltiMaker 3D nyomtatók alkotják a Victoria Hand Project működésének gerincét. Az UltiMaker nyomtatóinak szabványosítására vonatkozó döntés lehetővé tette az egyszerűsített termelést és a konzisztens eredményeket, melyeket kölcsönösen megoszthatunk partnereinkkel. 


Mivel a partnereink nem rendelkeznek additív gyártási tapasztalatokkal, a technológia egyszerűbb megismertetése érdekében úgy döntöttünk, hogy csak UltiMaker nyomtatókat használunk, mivel a nyomtatókat könnyű használni és karbantartani. Megállapítottuk, hogy világszerte sokféle környezetben dolgoznak, és kiváló nyomtatási minőséget képviselnek. Ezenkívül az általunk használt nyomtató típusának szabványosításával biztosítani tudjuk a alapanyag készleteket és az egyértelmű használati utasításokat, így partnereink elkezdhetik önállóan gyártani ezeket a protéziseket."

– mondta Michael Peirone, a Victoria Hand Project vezérigazgatója.


A Victoria Hand Project anyagválasztéka szintén szerves részét képezi a protézis karok, kezek tartósságának és kényelmének. A PLA az elsődleges felhasznált anyag, amely könnyű nyomtathatóságáról és hosszan tartó, bőrrel való érintkezésről ismert. Mivel a kézprotéziseket gyakran használják, fontos, hogy alkatrészeik tartósak és erősek legyenek, ellenálljanak az ütéseknek, és hosszú időn keresztül ismételten használhatók legyenek.

PLA mellett a Forward-AM BASF PRO1 anyagát használjuk, amiről azt gondoljuk, hogy hihetetlenül jól működik. Viktória laboratóriumunkban sok tesztet végeztünk 3D-nyomtatott modelleken, kézprotézis-alkatrészeken, és azt találtuk, hogy a Forward-AM anyag pontosan az, amire szükségünk volt. Az UltiMaker nyomtatók és a Forward-AM PRO1 anyagok használatával képesek vagyunk előállítani ezeket a protéziseket, amelyekkel világszerte sok klinikus nagyon elégedett."

– folytatta Peirone. 

Dechev szerint a Victoria Hand gyártotta az első olyan protézis, amelyet 3D-ben nyomtattak. Kollégák rengeteg energiát fektettek abba, hogy az orvosok segítségével a betegeknek a legjobb protéziseket készíthessék el. 

 A Victoria Hand egy egyedülálló protézis, amely testhez illeszve, mechanizmusokkal működik. A kéz könnyen használható és javítható, vízálló és felhasználóbarát. Minden beteg személyre szabott protéziskart kap, amelyet a testéhez illesztenek. Ez magában foglal egy egyedi 3D-nyomtatott végtag foglalatot és egy szabványos kezet.

A rögzítési folyamat első lépése a protézis kar felhelyezését, hasonlóan a hátizsák viseléséhez. A vállrándítással a kéz kábele aktiválódik, lehetővé téve a kéz nyitását és zárását. A Victoria Hand 3D-nyomtatott és fémes komponensek keveréke. Úgy tervezték, hogy helyettesítő végtagként szolgáljon azok számára, akik végtagjukat elvesztették, csuklós ujjai és hüvelykujjai különböző funkciókat tesznek lehetővé.

A tenyér és az ujjak PLA anyagokból vannak nyomtatva, míg az ujjbegyek szilikonból készültek öntési technikával. A belső alkatrészek rozsdamentes acélból, rugókból, csavarokból és lézerrel vágott acél alkatrészekből állnak a nagyobb szilárdság érdekében.

A beteggel történt első konzultációtól a végső szerelésig eltelt idő változó. Hossza függ az éjszakai munkák mennyiségétől, az előre gyártott alkatrészek rendelkezésre állásától. Általában a teljes konstrukció elkészítése a felhelyezési folyamatig (beleértve a kezet, a csuklót, az illeszkedő aljzatot és az összes alkatrészt) 2-3 napot vesz igénybe.

A klinikusok kedvelik a Victoria Hand-et felhasználóbarát illesztési folyamata, funkcionalitása és sokoldalúsága miatt.  A költségek is alacsonyak, ami lehetővé teszi a orvosok számára, hogy segítsenek azokon, akik nem engedhetik meg maguknak a drágább eszközöket."

– mondta Dechev. 


A fejlődés, növekedés víziója

A jövőre nézve a Victoria Hand Project szélesebb körűben terjedhet el azáltal, hogy töb féle protetikai és ortopédiai eszközöket hoz létre. A szervezet felső végtag protézis ellátására való összpontosítása a jövőbeni innovációk alapjául szolgál. A cél olyan közösségi alapú nyomtatóközpontok létrehozása, amelyek számos egészségügyi eszköz előállítására képesek, erősítve ezzel a helyi egészségügyi kapacitást.

A szervezet sikertörténete az elszántság, az innováció és az együttérzés. Ahogy hatóköre folyamatosan bővül a kontinensen, a csapat egyre elkötelezett a mindenki számára elérhető és megfizethető protézisellátás elképzelésének megvalósítása mellett. A Victoria Hand Project minden egyes 3D-nyomtatott protézisével nemcsak az életet alakítja át, hanem bemutatja a technológiai lehetőségeket a szakadékok áthidalására és a közösségek megerősítésére világszerte.

Azokkal a klinikákkal dolgozunk, amelyek korábban soha nem használtak 3D nyomtatást, és most megtanítjuk nekik, hogyan készítsenek csúcsminőségű protéziseket, amelyek minden beteg számára testre szabhatók. A 3D nyomtatás csökkentheti a protézisek elkészítésének idejét, felszabadítva a orvosokat, hogy több embernek segíthessenek közösségükben, és hozzájárulhat az intézményi kapacitás kiépítéséhez.

– mondta Dechev, a jótékonysági szervezet vezetője.  


Adományozáshoz és támogatáshoz látogasson el a Hands for Ukraine oldalra

Ultimaker nyomtatók magyarországi szakértője a 

Célunk, hogy a technológia iránt érdeklődő szakemberek a külföldi példa által meg- és felismerhessék a lehetőségeket!

Esetleges fordítási hibákért elnézést kérjük, azokért felelősséget nem tudunk vállalni.

Forrás: Ultikaer.com