Nyitva tartás hétfő-péntek 08.00-16:00
hu

Additív gyártás az állatgyógyászatban

Példák arra, hogy a 3D nyomtatott protézisek és ortopédiai eszközök hogyan segítenek az állatokon

Forrás: 3D Natives

A 3D-s nyomtatásról ismert, hogy az iparágakon keresztül elérhető, és mindenkinek segít világszerte, beleértve az állatokat is! Úgy döntöttünk, hogy közelebbről megvizsgáljuk azokat az állatokat, amelyek életüket megmentették vagy segítettek a 3D nyomtatás lehetőségeinek köszönhetően. Csakúgy, mint az embereknél, a 3D nyomtatásnak is számos alkalmazási területe van, ilyen például a végtagjukat vagy más fontos testrészeket elvesztett állatok gyógyításnak lehetősége. Az egyre olcsóbb technológiáknak, valamint a pontos szkennelésnek köszönhetően számos állatnak volt lehetősége testre szabott 3D nyomtatott protézisre vagy ortózisra, jelentősen javítva az életük minőségét. Bár ez a lista korántsem teljes, az alábbiakban megnéztük néhány kedvenc példánkat.


Ismerje meg Derby kutyát

Derby, a kutya, aki újra futni tud a 3D-nyomtatott lábprotézisnek köszönhetően, egyike ezeknek a szívmelengető történeteknek. Amikor Tara Anderson, a 3D Systems CJP termékmenedzsment igazgatója örökbe fogadta Derbyt, megakadályozta, hogy elaltassák. A csonkított mancsokkal Derby semmilyen tevékenységben nem tudott részt venni. Eleinte Derby kapott egy kocsit, ami lehetővé tette számára, hogy mozgékony legyen, de ez nem volt tökéleletes, mozgását még akadályozta. Nem tudott más kutyákkal játszani, és nagyon korlátozott volt a cselekvési szabadsága.

Így hát Tara, Derby új nevelőanyja, kollégája és Freeform termékmenedzsere, Kevin Atkins, valamint az ABC Certified Orthotista, az Animal Ortho Care, Derrick Campana összefogtak, hogy megoldást találjanak Derby fogyatékosságára. 3D szkennerek és 3D modellező szoftver segítségével a csapat egyedi lábprotézist készített a Derby számára, amelyet gyorsan hasznosítani tudott.


A Shelter Project

Paris Shelton, a remeterák a kagylóhiány miatt kénytelen volt elhagyni természetes élőhelyét, és arra kényszerítette a rákféléket, hogy otthont teremtsenek minden olyan szemétből, amit csak találnak, például üvegpalackokból. Válaszul erre a helyzetre, amely nemcsak a Paris Sheltont, hanem sok remeterákot is érint, a Makerbot elindította a Shellter projektet. Ez a közösségi kezdeményezés célja, hogy új otthont adjon ezeknek a tengeri állatoknak a 3D nyomtatás révén, miközben továbbra is környezetbarát. Ennek megvalósításához a készítők segítségét kérték új kagylók tervezéséhez. A terveket ezután 3D-ben nyomtatták és integrálták a rákok és remeterák környezetébe, megmentve az életüket.

A Thingiverse segítségével a Makerbot és a TeamUSA arra kérte a többi gyártót, hogy használják kreativitásukat, és hozzanak létre új héjterveket, amelyeket aztán a "SHELLTER" címkével feltöltenek a Thingiverse-re. Innen a csapat 3D-ben nyomtatja a kagylóházakat, és beépíti őket rákok élőhelyébe (vagy akváriumba) a New York-i Brooklynban található Botcave-ban. Rákjaik segítségével láthatják a rákok preferenciáit, segítve őket abban, hogy véget vessenek a jelenlegi remeterák-válságnak.


Kacsázza a kacsát és a 3D-nyomtatott protézisét

A deformált lábbal született Waddles, a kacsa olyan szerencsésnek bizonyult, hogy összefutott Derrick Campanával, egy állatokra szakosodott protézis készítővel. Waddles megsegítése érdekében a protézis 3D műlábat nyomtatott a kacsa számára. Ennek elérése érdekében először formát készített a mancsról, majd beszkennelte és modellezte azt, majd végül kinyomtatta a protézist, feltételezve, hogy az majd sikeresen betölti a mancs, láb szerepét. Ha a kacs eleinte nehezen tudott alkalmazkodni hozzá, most már tökéletesen jár, és ha szükséges, már rá is támaszkodik.


3D nyomtatott patkók

A CSIRO vezető szerepet töltött be a 3D nyomtatott "lócipők", patkók gyártásában. Bár kevésbé befolyásolják az életminőséget, továbbra is fontos 3D nyomtatott protézisek az állatok számára (fotó forrás: CSIRO)
A CSIRO vezető szerepet töltött be a 3D nyomtatott "lócipők", patkók gyártásában. Bár kevésbé befolyásolják az életminőséget, továbbra is fontos 3D nyomtatott protézisek az állatok számára (fotó forrás: CSIRO)

A "lócipők", patkók nagyon specifikus darabok, amelyekről soha nem gondolnád, hogy 3D-s nyomtatást készíthetnek. Nos, gondoljon csak bele, ezek nem csak már léteznek, hanem elfogadták őket és mindennapi használatban vannak. Konkrétan az ausztrál CSIRO cég gyártotta a "Titanium Shoes" néven 3D nyomtatott patkókat. A projekt alumínium helyett titánt használ a könnyebb veresenypatkók létrehozásához, amelyek lehetővé teszik a lovak jobb teljesítményét. Ez magában foglalta a 3D szkennelési technológiákat is, amelyek digitalizálják az állat patáját, így az alkatrészek 3D-s modellezhetők erre a célra szolgáló szoftverrel. A szkennelési folyamat mindössze néhány percet vesz igénybe, és egy ló számára egyedi patkók készíthetők és nyomtathatók még aznap.


Turbó  Csivava

A mára Instagramon híres Csivava Turbo Roo két mellső lába nélkül született, és képtelen volt járni, futni, a többi kutyus haverjával lépést tartani. San Diego-i repülőgép-mérnöknek elég volt egy pillanat az imádni való kétlábú kölyökkutyával és azonnal neki állt, megtervezte és 3D-s nyomtatással kinyomtatta Turbo-Roo kerekesszék hevederét, majd görkorcsolyakerekeket adott hozzá. 3D nyomtatott kerekeinek köszönhetően a Turbo-Roo most már mindig mozgásban van.


AKUT a fatörő teknős

Az AKUT-3, a törökországi fafejű teknős szomorú sorsra jutott egy pusztító csónakütközés után, amelynek következtében az állkapcsa körülbelül 60 százaléka nélkül maradt, így nem tudott enni, és kevés esélye volt a túlélésre a vadonban. Ám az orvosi protézisekre szakosodott török ​​BTech Innovation cégnek köszönhetően az AKUT-3 3D-s nyomtatott titán állkapcsa új életet adott neki.

Fotó szerzői: Btech Innovations
Fotó szerzői: Btech Innovations

Az AKUT megsegítésének folyamata ugyanúgy kezdődött, mint bármely emberi betegnél. A teknős gondozói a Pamukkale Egyetem Kutató-, Mentő- és Rehabilitációs Központjában beolvasott képeket küldtek a sérült állkapocsról a Btech Innovation cégnek, akik ezután az állatra szabott implantátumot tudtak készíteni, amely orvosi minőségű titánból készült (sok protézis előnyös anyaga, beleértve a 3D nyomtatott) a teknős számára, ami lehetett az első 3D állkapocs, amelyet egy vadon élő faj számára készítettek.

Az AKUT új állkapcsának műtétje 2,5 óráig tartott, és sebészek és állatorvosok is elvégezték. A műtétet követően úgy tűnik, hogy a teste elfogadta új állkapcsát, miután megyógyul, visszatért a vadonba, ami a csapat végső célja volt.


Alaszka a tengerimalac

A kanadai Torontóban, Alaszkában a tengerimalacnak sikerült visszanyernie a mozgásképességét, miután szülés utáni méhfertőzés miatt amputálták az egyik mellső lábát. Alaszka tulajdonosa segítséget kért a digitális tervező technikustól, aki Ultimaker 2+ 3D nyomtatójával, legyártott egy kerekesszéket az apró kedvence számára. Míg a helyi állatorvosok csak a nagyobb állatok számára tudtak kerekesszéket ajánlani, tervező technikus Alaszka számára képes volt egy egyedi 3D-nyomtatott kerekesszéket készíteni, amely elbírta a 700 grammos testsúlyát.

Fotó forrása: Toronto CTV News
Fotó forrása: Toronto CTV News

DiveDesign 3D nyomtatott sisak Bo, a kecskebaba számára

Bo nagy lyukkal a koponyáján született, amely az agyszövetei láthatók voltak. Bo kiskecske not már biztonságban élhet és fejlődhet tovább a Dive Design egyedi TPU sisakjának köszönhetően. Mivel Bo még mindig növekvő kecske, néhány hetente új sisakot kell készíteni számára, ahogy változik a fej mérete. A DiveDesign 3D szkennelést használt, és ezen a nyáron új sisakot küldött Bo-nak!

Fotó forrása: Goats of Anarchy
Fotó forrása: Goats of Anarchy
Tammy, egy megmentett malac hátsó lábprotézissel (a fotó forrása: DiveDesign)
Tammy, egy megmentett malac hátsó lábprotézissel (a fotó forrása: DiveDesign)

Beak by 3D Systems (Grecia the Toucan)

Greciát a tukánó madarat az a megtiszteltetés érte, hogy ő az első tukánó, aki 3D-nyomtatott csőrt kapott. A Costa Ricából származó Greciát az a szerencsétlenség érte, hogy tizenévesek gyerekek támadták meg. Az elkövetőt, vagy elkövetőket soha nem találták meg, sajnos ez az incidens miatt elvesztette a csőrének több mint felét. A tukánok számára a csőrük az anatómiájuk szerves részét képezi, amely lehetővé teszi számukra, hogy ne csak együnk és beszéljenek, hanem testük hőmérsékletét is szabályozzák.

Grecia csőre egy újabb példa arra, hogy a 3D-s nyomtatott protézisek hogyan segíthetnek az állatokon (a fotók forrása: Bob J Galindo – Saját munka, CC BY-SA 4.0, a Wikipedia Commonson keresztül)
Grecia csőre egy újabb példa arra, hogy a 3D-s nyomtatott protézisek hogyan segíthetnek az állatokon (a fotók forrása: Bob J Galindo – Saját munka, CC BY-SA 4.0, a Wikipedia Commonson keresztül)

A támadás brutalitása miatt sokan nem voltak biztosak abban, hogy s madár megmarad. Lelkük azonban arra ösztönözte az embereket, hogy megvizsgálják, hogyan tudnának a madárnak segíteni, köztük egy amerikai 3D-nyomtató céget, amely úgy döntött, hogy cselekszik. Az új csőrprotézis elkészítéséhez a csapat egy másik elhaladt tukán csőrét szkennelte, majd a csőrt nylonból készítették el, bár további részleteket nem közöltek. Mindenesetre Grecia rehabilitációja sikeres volt a 3D-nyomtatásnak köszönhetően, sőt az állatkínzás elleni szimbólummá vált Costa Ricában.


Alejandro Colli ingyenes 3D nyomtatott protézisei háziállatok számára

Egyre több 3D-s nyomtatást használnak 3D nyomtatott protézisek készítésére olyan háziállatok számára, akiknek korábban nem volt lehetőségük rá. Az egyik ilyen személy az argentin számítástechnikai kutató, Alejandro Colli, aki a sérült kutyákon segít 3D-nyomtatott végtagprotézisek készítésével. Sok fiatalabb generációhoz hasonlóan projektje is a Twitteren indult, ahol felhívást indított követőinek, és bejelentette, hogy kifejezetten kutyák számára készít 3D nyomtatott protéziseket. Miután elérte a közeli állatkórházat, elkezdte elkészíteni első prototípusait.

Fotó szerzői: Alejandro Colli
Fotó szerzői: Alejandro Colli

Az első tényleges protézis elkészítése több hónapig tartott, mire készen állt az állaton való kipróbálásra, de az idő előrehaladtával a gyártás egyre gyorsabbá vált. A protéziseket ingyen adta át, és Dél-Amerika különböző országaiba küldte, köztük Argentínába, Panamába, Mexikóba, Kolumbiába és Chilébe.


Mr. Stubbs, az aligátor 3D-s nyomtatott farokkal

Ez az amerikai aligátor, a Mr. Stubbs, néhány évvel ezelőtt elvesztette a farkát, miközben illegálisan szállította egy csoport állatcsempész. Egy idő után anélkül, hogy megfelelő protézist találtak volna neki, egy szakértői csapat a 3D technológiákhoz fordult, hogy jobb életminőséget biztosítson az állatnak. Artec 3D szkennert használtak az aligátor speciális függelékének elkészítéséhez. A precizitás és a pontosság lehetővé tette számukra, hogy az állat méretéhez és testösszetételéhez teljesen testre szabott, jól illeszkedő farkát készítsenek. Szerencsére Stubbs úr készségesen átvette az új protézist, és gyorsan beépítette azt a testmozgásokba.


Fred, a teknős és az "Állatok bosszúállói"

Az állatok, pontosabban kétéltűek számára készült 3D-s nyomtatott protézisek újabb brazíliai esete során Fred, a teknősbéka megkapta a saját 3D-nyomtatott teknőspáncélját, amely az első a 3D-nyomtatás világában. Miután egy erdőtűz következtében elvesztette páncélhéjának 85%-át, az "Animal Avengers" önkénteseiből álló csoport negyven, egészséges teknősbékáról készült fénykép segítségével újraalkotta a pácélt. A 4-szer nyomtatott darabok 50 óra nyomtatást igényeltek, és filament műanyag szálat használtak az FDM asztali nyomtatóval történő nyomtatáshoz. A páncélt ezután egy önkéntes művész festette meg, hogy a kagyló valósághűbbé váljon. Ezt követően Fred igazán otthon érezhette magát új páncéljában, és hosszú és boldog életet élhetett tovább többi teknős barátjával.

Fotók forrása: Noticias
Fotók forrása: Noticias

Duda, a pingvin

A egy elszakadt horgászdamil szorítása következtében Duda, a pingvin lába túlságosan megsérült, és az egyetlen igazi választás az amputálás volt. Azóta fél lábon ugrál otthonában, az új-zélandi Christchurch Nemzetközi Antarktiszi Központban. Majdnem 10 évnyi féllábbal történő "száguldozás" után 2016-ban Dr. Clucas professzor segítségét kérték az új-zélandi Canterbury Egyetemről, hogy megtervezzenek és kinyomtassanak egy protézist, amely új életet ad egy öreg madárnak.

Fotók forrása: Christchurch Antarktiszi Központ
Fotók forrása: Christchurch Antarktiszi Központ

A láb létrehozása során Dr. Clucas nehézségekbe ütközött a szkennelés során, mivel nem a madár hagyta abba a mozgást és a hadonászást, ami végül megnehezítette a folyamatot. A tökéletes beolvasás után megkezdődött a 30 órás nyomtatási folyamat. Dr. Cluca műanyagot és gumit használ a lábfej kialakításához és továbbra is fejleszt a felcsatolás megkönnyítése, tapadás javítása érdekében. A 3D nyomtatásnak és a Dr. Clucasnak köszönhetően a Duda továbbra is teljes életet élhet, tovább billeghet és kacsázhat.


A skót cica Sprocket nehéz időket élt át. 

Állatorvosának és tulajdonosának köszönhetően egy 3D-s nyomtatott ortézis megmentheti a lábát a műtéttől. A problémák akkor kezdődtek, amikor a Sprocket elütötte egy autó; majd lábadozás közben megtámadta egy kutya. A végén súlyos idegsérülést szenvedett a lábában. Attól való félelem, hogy Sprocket lábát amputálni kell, arra késztette a tulajdonost, Fergus Fullarton Pegget, hogy olyan ortézist tervezzen és 3D-s kinyomtasson, amely támogatja a Sprocketet a gyógyulási folyamat során.

Az ortézis egyszerűen egy külső eszköz, amely támogatást és segítséget nyújt a rehabilitációban. Pegg, a Glasgow School of Art dizájninnovációs kutatója egy Formlabs 1 nyomtatón nyomtatta ki a Sprocket felszerelését. Ideális esetben a 3D nyomtatott ortézis segít a Sprocketnek megőrizni a mobilitást és zökkenőmentesen felépülni. A 3D nyomtatott ortézis helyreállítása után teljesen eltávolítható.

Nem világos azonban, hogy Sprocket lába valóban teljesen meggyógyul-e. Mint egy jó macskaszülő, Pegg már elkezdte készíteni a 3D-s nyomtatott protéziseket, arra az esetre, ha ez megtörténhet. Ha más nem, a Sprocket egyértelműen jó kezekben van. Gazdája kétségtelenül át fogja látni ezeket a nehéz időket és sok tapasztalatra tesz szert. Az is nagyszerű, hogy a 3D-nyomtatás a protéziseken kívül is használható. 

Az internet tele van állatprotézisekkel, tolószékekkel és más imádnivaló, méltó dolgokkal. Őszintén szólva, a 3D nyomtatás szinte végtelenné tette a lehetőségeket. Bár az ortézisek, protézisek nem állnak olyan könnyen rendelkezésre, de a 3D nyomtatás ezt a folyamatot egyszerűvé, megfizethetővé és - természetesen - személyre szabhatóvá tette. Egy kis kreativitással és egy 3D nyomtatóval szinte bármit elkészíthet. Például cica ortézisek. Minden a kreativitásról szól. És persze szerelem. (Via: Mashable)


Célunk, hogy a technológia iránt érdeklődő szakemberek a külföldi példa által meg- és felismerhessék a lehetőségeket!

Esetleges fordítási hibákért elnézést kérjük, azokért felelősséget nem tudunk vállalni.

Forrás: Internet 2022.11.19.