Nyitva tartás hétfő-péntek 08.00-16:00
hu

Végső egyedi autóalkatrészek 3D nyomtatása

A3D nyomtatás lehetővé tette a Tucci Hot Rods számára, hogy személyre szabott autóalkatrészeket állítsanak elő, amelyek segítségével egyedi járműveket módosítanak és építenek ügyfeleik számára. Mindezt kivételesen magas tervezési szabványok szerint és sokkal rövidebb idő alatt, mint korábban lehetséges volt.

A Ford Fiesta ST a 2016-os SEMA kiállításra

Forrás: Ultimaker.com

Az 1997-ben alapított Tucci Hot Rods egy családi vezetésű egyedi autóépítő üzlet, amely merész átalakítási projektjeiről híres. Dom Tucci, a Tucci Hot Rods tervezője intenzíven használta az additív 3D nyomtatást a Ford Fiesta ST konstrukcióhoz, amelyet a 2016-os Las Vegas-i SEMA kiállításon mutattak be. Dom azt mondja, hogy körülbelül 30-40 dolgot nyomtatott ki az Ultimakerrel 3D nyomtatóval, a durva makettektől a tényleges végső darabokig, amelyeket a járművön használnak.

A 3D nyomtatást eleinte csak egy prototípus-készítő eszköznek gondolta, de számunkra ez egy végfelhasználási folyamat.

Utángyártott autóalkatrészek 3D nyomtatása az idő- és költségmegtakarítás érdekében

A 3D nyomtatással a Tucci sokkal több egyedi alkatrészt tud készíteni projektenként, mint amennyi hagyományos modellkészítési módszerekkel lehetsége. 


Kihívás

Tervezze át autója karosszériáját gyorsan és egyszerűen. A készen kapható alkatrészek ritkán felelnek meg a megfelelő késztermék előállításához szükséges felszerelési és minőségi igényeknek.

A 3D nyomtatás előtt a Tucci Hot Rods egyedi alumínium- vagy műanyag alkatrészeket gyártott lézeres vágási és CNC marási technikákkal, vagy egyedi darabokat készített kézzel. Mindkét eljárás költséges és időigényes. Ha egy ilyen folyamat által készült alkatrész valamely ok miatt nem felel meg, akkor a gyártási folyamat teljesen elölről indul, elvesztegetett időt és pénzt eredményezve.

Megoldás

A 3D nyomtatás lehetővé tette a Tucci számára, hogy felgyorsítsa és finomítsa a teljes gyártási folyamatot, a tervezéstől és teszteléstől a gyártáson át az utófeldolgozásig. A személyzet zökkenőmentesen mozog a tervezés és a tesztelés között; 3D nyomtatójuk segítségével prototípus alkatrészeket készítenek, és, ha minden tökéletes elkészülnek a finomított végső darabok, amelyeket ezután csiszolnak, festenek és beszerelnek.

Ez a technológia lehetőséget biztosít a prototípusok és végfelhasználói alkatrészek fejlesztésére, valamint több tervezési koncepció tesztelésére minimális költségekkel, hisz órákon belül kézzelfogható eredményt kínál. 

A csapat 3D nyomtatójával részletes festési sablonokat, kereteket, kárpitokat és festőpajzsokat is készít, amelyek mindegyike hozzájárul az autó végső megjelenéséhez.

A Fiesta 3D-s nyomtatott műszerfala


Eredmények

  • Több tervezési prototípus létrehozásának és tesztelésének képessége
  • Komplex egyedi autóalkatrészek költséghatékony gyártása
  • Megnövekedett termelékenység és kimeneti sebesség

Az 1997-ben alapított Tucci Hot Rods, Marcy, New York állam több mint húsz éve gyárt egyedi, speciális járműveket. A Tucci Hot Rods a merészség és kreativitás terén szerzett nagy hírnevét a fémlemezek és egyedi autóalkatrészek gyártásában nyújtott lenyűgöző műszaki képességekkel kombinálva, hozzájárult ahhoz, hogy egy speciális autóipari rés egy világszerte elismert mozgalommá nőjön. 

Az autó módosítása összetett. Olyan sok felület cseréjével jár, hogy ritkán létezik olyan kész alkatrész, amely zökkenőmentesen illeszkedik az egyedi tervezés többi részéhez, miközben megfelel a vállalat magas illesztési és minőségi követelményeinek. A tökéletes egyedi alkatrész elkészítése időt vesz igénybe, és rendkívül költségessé válhat, különösen, ha hagyományos megmunkálási és CNC marási technikákat alkalmaznak. 

A 3D nyomtatással a Tucci csapata háromszor hatékonyabban dolgozik. Tízszeres megtakarítást értek el a tesztalkatrészek iterációinak előállítása során, ami viszont nagyobb kreativitást és magasabb gyártási színvonalat eredményezett. 3D nyomtatás csökkentette a selejteket, az egyedi alkatrészgyártás költségeit és további terjeszkedési lehetőségeket nyitott a cég előtt a kis szériás gyártású sablonok és termékek terén.

Testre szabott 3D nyomtatott Ford Fiesta ST fényszórók összeszerelése és tesztelése.


Költségek

Az egyedi autógyártás, átalakítás üzletében a költségek sok tényezőtől függenek. Az egyedi gyártás során keletkező  jeletős szűmú változók megnehezítik a kalkulációkat az egyedi darab tervezésétől és gyártásától kezdve, amelyhez a nyersanyagok és az idő különböző kombinációira van szükség, az adott alkatrész beszereléséhez és befejezéséhez szükséges munkaerőig. A vállalat becslése szerint alkatrészenként akár 500 dollárt is megtakarítanak a 3D nyomtatási módszerekkel, ahelyett, hogy gépi, utángyártott megoldásokat vásárolnának. 

Jövőbeli projektek

A Fiesta projekt során az Ultimaker általános eszközzé vált az üzletben, és Dom azt tervezi, hogy minden jövőbeni módosítási projektben használni fogja. A Tucci Hot Rods bemutatja, hogyan változtathatja meg a 3D nyomtatás az alkatrészek gyártási módját egy egyedi autóépítő műhelyben. 

2022.09.02. Forrás: Ultimaker.com 

Célunk, hogy a technológia iránt érdeklődő szakemberek a külföldi példa által meg- és felismerhessék a lehetőségeket!Ha Önt is érdekli hasonló projektek megvalósítása, keressen bennünket!