Nyitva tartás hétfő-péntek 08.00-16:00
hu

Ingyenes használható 3D CAD-szoftverek

Tekintse meg útmutatónkat ingyenesen használható 3D-nyomtatással kapcsolatos CAD-szoftverekről, a kezdő, középhaladó és haladó felhasználók számára készült ajánlatokat.


Noha rengeteg ingyenes CAD-szoftver létezik a piacon, nem mindegyik rendelkezik a 3D nyomtatáshoz kapcsolódó funkciókkal.

A legkritikusabb talán a 3D nyomtatási folyamattal való egyszerű interakció. Lényegében ez a lehetőség 3D-s modellek generálására szolgál, amelyeket később a 3D-s nyomtatáshoz szükséges utasításokká lehet átalakítani. Ennek legáltalánosabb módja a modell STL vagy OBJ formátumban történő mentése.

A modell nyomtathatósága is fontos jellemző, különösen az alkatrészek gyártása vagy testreszabása során. Egyes modellezőplatformok olyan modelleket adnak ki, amelyeket végül fel kell javítani a nyomtatás előtt.

Végül pedig fontos, hogy a CAD és a 3D modellező szoftverek is könnyen használhatók legyenek, mivel a tárgy fizikai előállítására szeretnénk koncentrálni 3D nyomtatással.

Miután láttuk, mitől ideális a 3D modellező vagy CAD szoftver a 3D nyomtatáshoz, nézzük meg a piacon elérhető legjobb ingyenes lehetőségeket!

Fontosnak tartom, hogy megjegyezzem, a tanulást érdemes angol nyelvű kezelőfelületen elsajátítani, mivel a lényeges parancsok angol nyelvezete nagy általánosságban megegyeznek minden CAD programban, így több CAD programot is könnyedén elsajátíthatunk.


1. Blender

A Blender egy összetett szoftver, amely képes kezelni a 3D modellezést a 3D nyomtatáshoz. Több magyar nyelvű videót talál a megosztó csatornákon, mint például ez, mely lehetőséget ad a program használatának elsajátítására:  (Forrás: https://www.youtube.com/c/3DBazsi/videos)

Sokak számára a Blender a 3D számítógépes grafikus szoftver megtestesítője. Nemcsak azért tartják a legjobbnak, mert nyílt forráskódú és ingyenes, hanem rengeteg funkciója használható professzionális 3D modellezésre. Ilyen például a 3D modellezés, textúrázás, különböző szimulációk, részecskeszimuláció, animációk, renderelés és videószerkesztés. 

A Blender természetesen több mint egy 3D nyomtatáshoz szükséges modellek előállítására használható program. A tanulási görbe meglehetősen meredek. Ez azt jelenti, hogy kezdőszint elsajátításához több időre van szükség, de a használatának megértése után a haladó szint elérése már rövidebb ideig tarthat. 

Szint: Haladó-profi

OS: Windows, MacOS, Linux

Licenc típusa: Ingyenesen használható


2. BricsCAD Shape

A BricsCAD Shape kiválóan alkalmas építészeti modellek tervezésére (Angol nyelvű oktató videó: BricsCAD)

A BricsSys szoftverplatformon által készített BricsCAD Shape egy teljesen ingyenes modellező és vizualizációs program. DWG fájlformátumban működik, és támogatja a SketchUp közvetlen importálását. Csak a DXF, DWG és DWT fájltípusokat tudja megnyitni, ami a projekttől függően korlátozhatja a felhasználót.

A grafikus felhasználói felület funkcionális és könnyen navigálható szabványos eszköztár/oldalsáv elrendezéssel. Program tartalmazza a szükséges eszközöket egyszerű építészeti és tervezési modellek, valamint mechanikai alkatrészek és szerelvények készítéséhez.

Továbbá használható egy vizualizációs és renderelő környezetet is, hogy nagyszerű képet kapjon arról, hogyan nézhet ki valóságban az elkészült modell. A támogatott exportformátumok közé tartozik a DAE, az FBX és az STL.

Szint: Kezdő-középhaladó

OS: Windows, MacOS, Linux

Licenc típusa: Ingyenes


3. DesignSpark Mechanical

A DesignSpark Mechanical nagyszerű lehetőség azok számára, akik hozzászoktak a CAD szoftverekhez (Angol nyelvű oktató videók: DesignSpark Mechanical Training)

Íme egy fejlettebb CAD lehetősége, a DesignSpark Mechanical. Paraméteres modellezési módszerekre támaszkodik, és a piacon lévő többi népszerű CAD-megoldással egyenértékű eszközöket kínál.

A felületet szándékosan úgy alakították ki, hogy az AutoCAD-re hasonlítson, és ennek megfelelő és ingyenes alternatívájaként jelenjen meg.

A DesignSpark Mechanical ingyenesen letölthető, de a további funkciókhoz, például a STEP és IGES formátumokkal való munkavégzéshez fizetős kiegészítőkre van szükség. Szerencsére az alapvető funkciók közé tartozik a modellek STL formátumban történő exportálása, így az ingyenes verzió tökéletesen megfelel a 3D nyomtatási alkalmazásokhoz.

Szint: Középfokú

OS: Windows

Licenc típusa: Ingyenesen használható fizetős kiegészítőkkel


4. FreeCAD

A FreeCAD egy összetettebb eszköz, amely ideális a precíz tervezéshez (Forrás: FreeCad Wikipedia)

A FreeCAD egy ingyenes, nyílt forráskódú parametrikus CAD-modellező. Ez egy nagyszerű belépési pont a tervezők és gépészmérnökök számára, akik újak a 3D modellezés világában.

A paraméteres modellezés arra utal, hogy a 3D modellek teljes mértékben módosíthatók az egyes elemek és kényszerek módosításával. Ez a professzionális CAD szoftverekben leggyakrabban használt technika a precíz és pontos tervezési munkához.

Lehet, hogy a grafikus felhasználói felület nem tűnik olyan kifinomultnak, mint a listán szereplő többi program, de a FreeCAD határozottan a komoly tervezés eszköze. Végül a formátumok széles skáláját tudja exportálni, beleértve az STL-t és az OBJ-t a 3D nyomtatáshoz, valamint a modellmegosztásra alkalmas egyéb formátumokat, mint például a STEP, IGES és DWG.

Szint: Középhaladó-szakértő

OS: Windows, MacOS, Linux

Licenc típusa: Ingyenesen használható

Magyar nyelvű oktató videók: FreeCAD


5. Fusion 360

A Fusion 360 ingyenes licence olyan közel áll a professzionális eszközökhöz, mint bármely ingyenes CAD szoftver. (Használatáról és feltételiről mindent megtudhat erről a magyar oldalról: CamXpress)

Ha olyan teljes körű CAD-szoftvert keres, amely viszonylag könnyen használható, és lehetővé teszi a professzionális összetett tervezési feladatokat, a Fusion 360 a megfelelő választás az Ön számára. CAD program alkalmas a parametrikus, szabad formájú, felületi és hálómodellezésre, de természetesen továbbra is tud STL-eket exportálni 3D nyomtatáshoz.

A Fusion 360 a hobbibarátok egyik legnépszerűbb CAD-beállítása, amely olyan eszközöket és funkciókat kínál, amelyek összehasonlíthatók az olyan csúcskategóriás megoldásokkal, mint a SolidWorks.

Amíg a szoftver fizetős, az Autodesk ingyenes korlátozott, személyes használatra szóló licencet kínál nem kereskedelmi projektekhez. Ez a licenc már nem kínálja a szolgáltatások teljes készletét, de ugyanazokat a tervezési és modellező eszközöket tartalmazza, mint a fizetős verziók.

Szint: Közép-szakmai

OS: Windows, MacOS

Licenc típusa: Nem kereskedelmi használatra ingyenes

Fusion 360 magyar nyelvű oktató videók

Fusion 360 CAM rendszerének magyar nyelvű oktató videói


6. Meshmixer

A Meshmixer egy 3D-s szobrászprogram, amely kizárólag a 3D-nyomtatás modellezésére összpontosít.

A Meshmixer az Autodesk ingyenes 3D-s programja, amely nagy hangsúlyt fektet a 3D nyomtatásra. Kezdetnek, kizárólag sokszöghálós 3D fájlokkal működik, például STL és OBJ formátumokban.

Ezenkívül népszerű eszköz az olyan online modelltárolókból származó fájlok elemzésére, szerkesztésére és javítására, mint a Thingiverse és a MyMiniFactory. Ezen túlmenően kézi és automatikus 3D nyomtatáshoz is képes tartószerkezeteket létrehozni.

Modellek készítése az elejéről kezdve is lehetséges a Meshmixer segítségével, amely a 3D-s szobrászat néven ismert 3D modellezési technikát alkalmazza. Ez a módszer a legmegfelelőbb organikus alakzatok, például karakterek és arcok létrehozására, szemben a listában szereplő sok CAD-orientált megoldással.

Szint: Középhaladó

OS: Windows, MacOS

Licenc típusa: Ingyenesen használható


7. Onshape Free

Az Onshape egy kiváló CAD-eszköz, amely kizárólag böngészőalapú, ingyenes licencek lehetőségeivel (Forrás: Onshape)

Az Onshape free egy mélyreható és sokoldalú CAD program, amely túlmutat a 3D modellek tervezésén. Az önjelölt "mindent az egyben termékfejlesztési platform" lehetővé teszi a parametrikus modellezést, a csoportos együttműködést és az adatkezelést, de erőssége a műszaki és a pótalkatrészekben van.

Ez azon kevés professzionális platformok egyike, amelyek teljes mértékben webalapúak. Az Onshape érdekes ajánlatot kínál a hobbibarátok és a gyártók számára: Ha hajlandó szabadon megosztani a terveit egy Creative Commons licencen keresztül, a szoftver ingyenes (bizonyos korlátozásokkal). Ha azonban azt szeretné, hogy az összes fényes új funkció és a tervek privátak legyenek, akkor szüksége lesz a teljes fizetős verzióra.

Szint: Közép-szakmai

OS: N/A (böngésző alapú)

Licenc típusa: Ingyenes, de a létrehozott tervek mindenki számára elérhetőek

Onshape magyarul


8. SelfCAD

A SelfCAD felhasználói felülete könnyen navigálható, és a Fusion 360-ra hasonlít (Forrás: SelfCAD)

A SelfCAD egy teljes értékű környezet, amely támogatja a CAD modelltervezést, a szabad formájú "szobrászatát", a renderelést, az animációt és még a 3D nyomtatás szeletelést is. A teljes csomag elérhető akár online webes felületen keresztül, akár offline, helyi telepítéssel.

Az újoncok és az alkalmi tervezők értékelni fogják a modellezés egyszerű megközelítését, és a mellékelt interaktív oktatóanyagok nagyszerű lehetőséget kínálnak a kezdéshez.

A felület egyszerű, de funkcionális. A grafikus felhasználói felület annak ellenére sem fogja összezavarni a felhasználót, hogy sok eszköz közül választhat. Szeletelő motorral is rendelkezik, amely számos nyomtatót támogat, a profilok testreszabásának lehetőségével. Ingyenes licence is elérhető, a fizetős licenc bővített eszközcsomaggal támogatott.

Szint: Kezdő

OS: Windows, MacOS (vagy böngésző alapú eszköz)

Licenc típusa: Személyes használatra ingyenes

SelfCAD oktató videók


9. SketchUp Free

A SketchUp Free egy webalapú 3D modellező program kezdőknek (Forrás: SketchUp Blog)

A SketchUp Free az egyik legintuitívabb és legerősebb ingyenes 3D modellező eszköz. Ez a kombináció alkalmassá teszi kezdő és középhaladó felhasználók számára, és képes exportálni a terveket 3D nyomtatási formátumokban, például az STL-ben.

A SketchUp saját modelltárral rendelkezik, a 3D Warehouse-szal, amely számos felhasználó által készített modellt kínál használatra, beleértve azokat is, amelyeket kifejezetten 3D nyomtatáshoz terveztek.

A SketchUp Free a SketchUp többi fizetős verziójában elérhető 3D modellező eszközök többségét kínálja. Sajnos, mivel webalapú alkalmazás, az ingyenes verzió nem támogatja a beépülő bővítményeket, ami a SketchUp egyik legnagyobb előnye más tervezőszoftverekkel szemben.

Szint: Kezdő-középhaladó

OS: N/A (böngésző alapú)

Licenc típusa: Ingyenesen használható

SketchUp magyar nyelvű oktató videó


10. Tinkercad

A Tinkercad elég egyszerű a használatához, de képes kifinomult 3D tervezési munkára is. 

A Tinkercad az egyik legnépszerűbb oktatási 3D modellező eszköz. A kezelőfelület és a kiemelt eszközök barátságosak és könnyen használhatók, így a folyamat szórakoztatóvá válik a gyerekek, hobbibarátok, oktatók és mindenekelőtt a 3D tervezésben kezdők számára.

Ami a 3D nyomtatást illeti, a felhasználók STL formátumban exportálhatják a tervezett objektumokat. A Tinkercad másik nagyszerű tulajdonsága, hogy teljesen böngésző alapú, így nincsenek kompatibilitási problémák és minimális rendszerkövetelmények.

A platform rengeteg tanulási forrást és projektet kínál, amelyek különösen hasznosak azok számára, akik 3D modellezést tanulnak vagy akár tanítanak. A Tinkercad egy felhasználói galériát is tartalmaz, ahol a többi felhasználó 3D-s modelljei megtekinthetők és akár másolhatók is a további testreszabás érdekében.

Szint: Kezdő

OS: N/A (böngésző alapú)

Licenc típusa: Ingyenesen használható

Tinkercad oktató videók magyarul 


Célunk, hogy a a 3D modellezés és nyomtatás megismerése érdekében a feltárt lehetőségek összegyűjtésével támogassuk a technológia iránt érdeklődőket.  

Összeállításunk szubjektív, az interneten fellelhető forrásokra támaszkodtunk. Amennyiben Te, Ön ismersz más ingyenes CAD programokat köszönettel fogadjuk, ha értesítesz róla!