Nyitva tartás hétfő-péntek 08.00-16:00
hu

Útmutató ESD-biztos 3D alapanyagok használatához

Az elektrosztatikus kisülést (ESD) általában "statikus elektromosságnak" nevezik. Ezek a kisülések akkor fordulnak elő, amikor elektromos töltés épül fel, majd átkerül egy másik tárgyra, gyakran látható szikra kíséretében. Ez a termék meghibásodásához vagy az elektromos vezérlők nem megbízható működéséhez vezethet.

Forrás: Ultimaker.com


Miért fontosak az ESD-biztos 3D alapanyagok?

Mivel az ESD-biztos anyagok csökkentik a statikus elektromosság kisülését, megakadályozhatják a termékek károsodását. Ha az ESD egy gyártási folyamat során fordul elő, fennáll a meghibásodás lehetősége és javítások költségnövelő tényezője. Az ESD-biztos területek létrehozása - akár elővigyázatossági intézkedésekkel, akár önmagukban ESD-biztos anyagok használatával - időt takaríthat meg és növelheti az elektromos berendezések működésének biztonságát. Elektromos hibák elkerülésével a működés hatékonysága növekszik. 


Hol használnak általában ESD-biztos anyagokat?

CNC monitorvezérlő burkolatok
CNC monitorvezérlő burkolatok

Az ESD-biztos anyagokat túlnyomórészt az elektronika gyártásában használják. Egy ilyen környezetben, ahol időnként több ezer elektronikai cikk készül nap mint nap, gyakran szükség van egyedi méretű és formájú keretekre, burkolatokra, szerszámokra és rögzítésekre, amelyek mindegyike egy adott célt szolgál egy adott eszköz vagy alkatrész létrehozásában. Az elektromos kisükések tönkretehetik a gyengeáramú berendezések elektromos alkatrészeit, vezérlőelemeit. 

Thomas Collet, a LEHVOSS Group 3D nyomtatási anyagok részlegének vezetője hozzáteszi:

.... a laborokban használt házaknak, valamint a burkolatoknak és rögzítéseknek ESD-biztosaknak kell lenniük. Valóban jó néhány olyan alkalmazás létezik, amelyekhez csak az ESD-biztos anyagok megfelelőek.


Mit kell még tudni az ESD-biztos anyagokról?

  • Az ESD-biztos kulcsfontosságú 3D nyomtatható alapanyagok  - gyakran ABS, PLA, PET-G vagy PC - adalékanyaggal való kombinálásával jönnek létre. Az alapanyag határozza meg a kész alkatrész tulajdonságait, például a rugalmasságot vagy szilárdságot. Ez azt jelenti, hogy a megfelelő alapanyag kiválasztása fontos döntés. Ezért érdemes elemezni és tesztelni a 3D nyomtatható alapanyagok tulajdonságait, hogy a végeredménnyel elégedettek lehessünk és a végtermék szikramentesen működhessen, ne legyenek elektromos anomáliák.
  • Az adalékokról: Az ESD-biztos 3D alapanyagok készítéséhez használt adalékok között gyakori a korom, amely költség kimélő megoldás. A korom tartalmaz szén nanocsöveket, amelyek az ESD elleni védelem hatékony összetevője, és csak kis mértékben befolyásolják a felhasznált anyag tulajdonságait.
szén nanocsövek
szén nanocsövek
  • Antisztatikus, szigetelő és ESD. Ezeket a fogalmakat gyakran összekeverik. Az "antisztatikus" a szikrák és robbanások megelőzésére utal. A "szigetelő" az áramütés elleni védelemre utal. Az ESD-biztos csak a termékek védelmére vonatkozik.
  • Fontos meggyőződni az ESD 3D alapanyagok használatánál a 3D nyomtató megfelelő beállításáról, mert ez befolyásolja a nyomtatott termék elektrosztatikai feltöltődéssel kapcsolatos ellenállását, szikramentességét. 

Az Ultimaker ESD-biztos alapanyag szállítópartnerei

Az Ultimaker Marketplace-en ESD-biztos anyagokat kínáló gyártók alaposan tesztelték az alapanyagaikat annak biztosítása érdekében, hogy az ügyfelek a nyomtatás után a megfelelő ESD-biztos tulajdonságokat kapják.

Ezt az Arduino kártyatartót ESD-biztos PET-G-vel nyomtatták Ultimaker S5-ön
Ezt az Arduino kártyatartót ESD-biztos PET-G-vel nyomtatták Ultimaker S5-ön

Kimya

A Kimya ABS-ESD Natural ideális az elektrosztatikus kisülés elleni védelmet igénylő alkalmazásokhoz. Ütésálló, könnyen nyomtatható, és nagy merevséggel rendelkezik.

"A Kimya ABS-ESD Natural különbözik a többi anyagtól, mivel adalékanyagokat kell adni az alapanyaghoz" - mondta Stéphane Cauliez, a Kimya/Armor Group közép- és észak-európai üzletfejlesztési menedzsere. "De ez nem befolyásolja az anyag minőségét, meglepő módon éppen ellenkezőleg - úgy tűnik, hogy egyes vásárlók az ABS-ESD-t részesítik előnyben az ABS-szabvány helyett a szép nyomtathatóság miatt."

Ez az elektronikus kártya burkolata a beépülő modulok számára lett kialakítva. Kimya ABS-ESD Natural technológiájával nyomtatták, és megvédi a benne lévő kártyát a közelben lévő egyéb elektronikus alkatrészektől.
Ez az elektronikus kártya burkolata a beépülő modulok számára lett kialakítva. Kimya ABS-ESD Natural technológiájával nyomtatták, és megvédi a benne lévő kártyát a közelben lévő egyéb elektronikus alkatrészektől.

LEHVOSS Csoport

A LEHVOSS Group LUVOCOM 3F PAHT® CF 9891 BK magas hőmérsékletű, szénszál erősítésű, poliamid alapú anyag. Nagy szilárdságot, merevséget és minimális vízfelvételt biztosít. Szakítószilárdsága 130 MPa, hőálló 160 °C-ig.

A LEHVOSS Group LUVOCOM® 3F PET CF 9780 BK a legkönnyebben nyomtatható szénszálas PET anyag a piacon, kiváló mechanikai tulajdonságokkal, beleértve a nagy Z-réteg szilárdságot. Szakítószilárdsága 80 MPa, 125 °C-ig hőálló és alacsony vízfelvétellel rendelkezik.


Célunk, hogy a technológia iránt érdeklődő szakemberek a külföldi példa által meg- és felismerhessék a lehetőségeket!


2022.09.25. Forrás: Ultimaker.com

Esetleges fordítási hibákért elnézést kérjük, azokért felelősséget nem tudunk vállalni.