Nyitva tartás hétfő-péntek 08.00-16:00
hu

Görbékről

CAD modellezés alapjai

Tapasztalataim alapján a formatervezés sikerének egyik fontos része a formát megalkotó görbék és az azokból születő felületek harmóniájának összessége. Ahhoz, hogy a kézi rajzok alapján születő formatervek gyárthatóak lehessenek, előszőr CAD modell készül róluk. A CAD modellek megalkotására használt számítógépek matematikai műveletek, algoritmusok alapján építik fel a termék határoló görbéit, melyeket Bézier-görbék hívnak. 

Részlet a Wikipédiából :

A Bézier-görbék a matematikában jóval a számítógépek illetve számítógépes grafika megjelenése előtt ismertek voltak. Szergej Natanovics Bernstein orosz matematikus 1912-ben publikált cikkében a Hermite-polinomokkal kapcsolatos kutatásai során definiálja a később róla elnevezett Bernstein-polinomot. Ezt a x ∈ [0, 1] intervallumra korlátozott Bernstein-polinomot használta fel Pierre Bézier a Renault gyár mérnöke a számítógépes grafikai tervezésben. A Bézier-görbékről 1962-ben Pierre Bézier francia mérnök sok publikációja jelent meg, aki a gépkocsi-karosszériák tervezésénél használta azokat. A görbék számítógépes grafikai alkalmazásához szükséges számítógépes algoritmust 1959-ben Paul de Casteljau dolgozta ki. Ez a Bézier-görbék előállításának egy numerikusan stabil módszere: a róla elnevezett de Casteljau-algoritmus.


Ha Ön mérnök, aki ipari formatervezők termékeit szeretné gyártani, vagy szeretne a formák harmóniáját megérteni az egyik első dolog, amit meg kell tennie, hogy megértse a görbületet, görbéket. Ez egy másik nyelv, és egy másik gondolkodásmód a geometriáról. Eddigi ismereteim által az Univerzumban is minden görbék mentén mozog, a nap ívekre vagy görbületekre kel fel és nyugszik. Prométheusz című filmben is az egyik szereplő is arra hivatkozik, hogy

Isten nem teremtett egyeneseket!

A legtöbb mérnök a terméktervezésben a vonalakat (lines) és az íveket (arcs) használja a CAD modellek elkészítésében. Ezek könnyen érthetők, gyárthatók és könnyen ábrázolhatók a rajzokon. Azonban felmérések alapján harmóniát teremtő formák - ilyenek a természet alkotásai-  csak az úgynevezett Bézier-görbékkel leírhatóak. Továbbá minden olyan testformát, amely valamilyen áramlási közegbe  (víz, levegő) kerülhet. 

Pár péld a Természet "görbületeiből":