Nyitva tartás hétfő-péntek 08.00-16:00
hu

Hajó műanyag elem gyártása additív technológiával

Feladat

Motoroshajó hajótest alkatrészének egyik darabja elveszett. Az eredeti alkatrészek hagyományos kompozit lamináló technológiával készültek, melynek jelentős költségét a megfelelő minőségű sablon elkészítése jelenti. Sablon minősége azért fontos, mert a végtermék felületének finomsága a sablon minőségétől függ. 

Sablon a kész termék legyártásának eszköze. Ilyenkor azért magasak a gyártási költségek, mivel egy darab alkatrész érdekében több alkatrész előállítására is alkalmas sablont kell készítenünk.

Példa, hogy néz ki egy lamináló sablon
Példa, hogy néz ki egy lamináló sablon

Épp ilyen esetekre lehet kiváló megoldás az additív gyártás, melynek jelen esetben a következőek a munkafolyamatai:

  • Ebben az esetben szerencsénk volt, mert rendelkezésre állt a jobb oldali minta alkatrész, melyről 3D szkenneléssel tudtunk méreteket és geometria formát kapni, mivel a speciális görbületek nem tették lehetővé a mérőeszközökkel történő mérést. Az Artec Eva Lite metrológiai 3D szkennerével dolgoztunk. 
  • Beszkennelt digitális állomány (STL) az alapja a 3D nyomtatáshoz szükséges CAD modell elkészítésének. CAD modellt a Rhinoceros 7 CAD  programmal rajzoltuk meg, melynek egyik nagy előnye a formát meghatározó görbék folytonosságának vissza ellenőrizhetősége, a Zebra analízis. 
  • Az eredeti alkatrész több mint 2 méter hosszú, így a tervezés egy fontos része, hogy a CAD modell a kiválasztott additív technológia munkaterére legyen alakítva és az összeillesztések mechanikai és esztétikai szempontból is elfogadhatóak legyenek.

  • Kiválasztott technológia FDM, munkatere x=450* y=450* z=450mm
  • FDM technológia miatt az alkatrészek megfelelő felületi minőségének elérése érdekében utómunkálatokra van szűség, csiszolás, UV álló festés, ragasztás.


Szívesen dolgozunk hasonló feladatokon, keressen bennünket!