Nyitva tartás hétfő-péntek 08.00-16:00
hu

Hogyan szárítsuk az Ultimaker filament anyagokat?

Miért fontos az anyagok szárítása?

Forrás: Ultimaker.com 

Az optimális nyomtatási minőség és mechanikai tulajdonságok elérése érdekében a szálaknak a lehető legszárazabbaknak kell lenniük. Amikor a filamentek felszívják a nedvességet, a nyomtatás minősége romlik, ami gyengébb felületi minőséghez (pl. húrozáshoz) és a 3D nyomtatott rész mechanikai tulajdonságainak csökkenéséhez vezet.

Honnan tudhatom, hogy az filament szálak szárazak-e?

Szélsőséges esetekben még azt is hallhatja, hogy az filamentszál "pattan" extrudálás közben. Alacsonyabb nedvességszint esetén azonban a nyomtatott részre gyakorolt ​​hatás hatalmas lehet, még akkor is, ha nem látható azonnal.

A teljes bizonyosság érdekében megmérheti a nedvességszintet egy speciális készülékkel, például a Precisa Moisture Analyzer-rel. A teljes útmutató itt található.

Ha nem fér hozzá ilyen eszközökhöz, akkor a legegyszerűbb módja annak, hogy a száraz filamentszállal dolgozhasson: 

  • a) szárítás a következő módszerek szert,
  • b) vagy, használjon megfelelő tárolóeszközt. 

Hogyan szárítsam meg az filamentszálat?

A szálak szárításához magasabb hőmérsékletre van szükség. Így az alapanyag a csomagolásban található szilícium-dioxid szárítószer felbontés után nem garantálja az alacsony páratartalmat, de az Ultimaker anyagállomáson való tárolása nem szárítja ki az anyagot.

A legjobb módszer: egy speciális szárítóberendezés

A legjobb eredményeket egy speciális berendezéssel éri el, amely a filamentszálat egy meghatározott ideig a beállított hőmérsékleten, a páratartalmat pedig alacsony szinten tartja. Az Ultimakernél a mérnökeink a PrintDry-t használják, de vannak más termékek is a piacon, amelyek hasonlóak. Vegye figyelembe, hogy az olyan termékek, mint a PolyBox, csak szárazon tartják az anyagot, de nem szárítják aktívan.

Ha nincs szárítóeszköze: használja a nyomtató fűthető építőlemezét

Ha nem fér hozzá ehhez a szárítóberendezéshez, akkor az Ultimaker 3D nyomtató építőlapján is megszáríthatja az filamentszálat. Természetesen a páratartalom nincs szabályozva, így általában hosszabb ideig és magasabb hőmérsékleten kell megszárítani az filamentszálat; a folyamat is kevésbé irányított, mint pl. a PrintDry eszközzel.

Száradási hőmérséklet és idő

Fontos, hogy az alapanyagot az összetételének megfelelő polimertípushoz tartozó optimális körülmények között szárítsa. Alapszabály, hogy az anyagokat az üvegesedési hőmérséklet (Tg) alatt kell szárítani, hogy megakadályozzák az anyag kristályosodását vagy meglágyulását, ami a szál összetapadását okozhatja. Ezenkívül az Ultimaker alapanyagai polipropilén kopolimerből készülnek, amely körülbelül 70-80 °C-on lágyul. Egy komplett orsó szárításakor fontos, hogy szárítási hőmérséklet az az alapanyag kristályosodási hőmérséklete alatt maradjon!

Az alábbi táblázat az egyes Ultimaker anyagok ajánlott szárítási hőmérsékletét mutatja be.

A legtöbb filament esetében elegendő az orsót 4-8 órán át szárítani. Az olyan nedvességérzékeny szálakat, mint a nylon, a PVA és a TPU95A, amelyek sok nedvességet tartalmaznak, egy éjszakán át (10-20 órán keresztül) szárítani kell. Építőlemezen történő szárítás esetén a magasabb hőmérsékletet igénylő szálak esetében szintén 10-20 óra javasolt.

Megjegyzés: A harmadik féltől származó anyagok optimális szárítási körülményeivel kapcsolatos további információkért tekintse meg a műszaki adatlapokat vagy a nyomtatási irányelveket, pl. az Ultimaker Marketplace-en.

2022.08.09.