Nyitva tartás hétfő-péntek 08.00-16:00
hu

Hogyan találhat ingyenes STL fájlokat

Miután megvásárolta a 3D nyomtatót, ideje elkezdeni a nyomtatást. Lehet, hogy már van ötlete, hogy mit és hogyan nyomtasson - vagy akár saját maga is tervezhet 3D nyomatokat. Másrészt előfordulhat, hogy azon töpreng, hogyan kezdje el, vagy esetleg nincs ideje saját fájlok létrehozására és megtervezésére. Ez a blog az STL-fájlokra, azok felhasználására összpontosít, valamint arra, hogy hol találhat ingyenes fájltárakat, amelyeket használhat 3D-nyomtatóján.

Arun Chapman1 July 2022

Mi az STL fájl?

Az STL (a "Standard Triangle Language" vagy a "Standard Tessellation Language") fájl az egyik legelterjedtebb fájlformátum mind a 3D nyomtatásban, mind a számítógéppel segített tervezésben (CAD). Ezek a digitális fájlok geometriai információkat tartalmaznak egy 3D-nyomtatásra szánt tervről. Az STL-fájlokban ezeket a terveket háromszögek képviselik - ezért "háromszögnyelv" vagy "tessellációs nyelv". Mivel ezeknek a háromszögeknek közös élei vannak, helyüket számítógéppel vagy szeletelőprogrammal (erről lentebb bővebben) meg lehet határozni, így 3D-ben nyomtatható teljes képet hozhatunk létre. Minél összetettebb a terv, annál több háromszöget használnak annak ábrázolására. Az STL-fájlok nem tartalmaznak semmilyen információt a textúráról, a színről vagy az olyan tulajdonságokról, mint a rugalmasság vagy az erősség - csak az alakot és a geometriát. Az STL-fájlok alternatívái, például az OBJ-fájlok azonban tárolhatják a szín- és textúraprofillal kapcsolatos adatokat.

Az STL fájlok használata

Létrehozásuk vagy letöltésük után az STL-fájlokat általában egy 3D nyomtatási szeletelőbe exportálják, például az Ultimaker Curába. Ott az STL-fájlt egy olyan nyelvre alakítják át, amelyet a 3D-nyomtatója képes megérteni "G-kódra", amely pontosan megmondja, hogyan kell nyomtatni egy modellt vagy tervet. Lehetőség van a G-kód közvetlen letöltésére is bizonyos webhelyekről, például a printables.com webhelyről. Ez megköveteli, hogy a fájl letöltése előtt megadja a nyomtató beállításait és konfigurációját, és ez megnövekedett kockázattal jár, mivel nem kell manuálisan szeletelnie a fájlt.

Ha rendelkezik a technológiával, az STL-fájlok 3D-s szkennerrel is létrehozhatók, amely képes beolvasni egy objektumot, és ebből a vizsgálatból STL-fájlt készíteni. A legtöbb asztali 3D-nyomtatást használó felhasználó azonban - és különösen a kezdők - vagy letölti az STL fájlokat online tárolókból, vagy saját maga tervezi meg CAD vagy más 3D tervezőszoftver segítségével, tapasztalattól és használati esettől függően.

Hol találhat ingyenes STL fájlokat

Az internet tele van webhelyekkel és forrásokkal azok számára, akik STL fájlokat keresnek. Néhány ilyen webhely STL-fájlokat kínál eladásra, mások ingyenesen, mások pedig a kettő keverékét. Az alábbiakban öt kedvencünket mutatjuk be.

  • Thingiverse: Talán az egyik legismertebb adattár, a Thingiverse eladó és ingyenes STL-fájlok széles választékát kínálja. Felhasználói felülete letisztult és könnyen használható, és több ezer, a felhasználók által létrehozott tervet és modellt tartalmaz, amelyek a játékoktól a szerszámokig terjednek.
  • Cults: A Cults STL-fájlok nagy választékát tárolja, kategóriák szerint rendezve, beleértve az architektúrát, a modulokat, játékokat, eszközöket és ékszereket. Ha ezeken a területeken keres fájlt, valószínűleg megtalálja a Cults oldalon.
  • Free3D: A Free3D lényege - kitaláltad! -  ingyenes 3D fájlok. Nem mindegyik STL fájl, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne bőven választék. Itt azonban főleg olyan STL-fájlokat találhat, amelyek a hobbit kedvelőknek vagy az alkalmi 3D-nyomtatást használóknak szólnak. Ha professzionális alkalmazásokat keres, lehet, hogy máshol kell keresnie.
  • STLfinder: Az STLfinderből hiányzik a többi webhely finom áttekintése, de az egyszerűsége előnyt jelent. Csak írja be a keresősávba, amit nyomtatni szeretne (lényegében ez az egyetlen dolog, ami kitölti a kezdőlapot), és már mehet is.
  • Yeggi: A Yeggi hasonló az STLFinderhez, mivel túlnyomórészt ingyenes 3D-s tervezés és STL-fájlok keresőjeként működik, amelyek közül több mint 2 milliónak ad otthont. Az STLFinderrel ellentétben azonban a Yeggi-n való keresés egy kicsit kifinomultabb, köszönhetően a szűrőknek és más lehetőségeknek, amelyek lehetővé teszik, hogy jobban megtalálja azt, amit keres.
  • Printables: anyagok. A korábban Prusaprinters.com néven ismert Printables az egyik leggyorsabban növekvő STL fájltároló. A több ezer letölthető fájl mellett az oldal nagy közösségi elkötelezettséggel is rendelkezik, és rendszeresen futtat tartalmakat, hogy felfedezze és kiemelje a csodálatos 3D-s terveket.
  • MyMiniFactory: A MyMiniFactory elsősorban az asztali miniatűröket és terepeket szolgálja ki. Számos ingyenes fájlt kínál, bár az alkotók eladhatják terveiket is, így teljes munkaidős 3D-tervezőként folytathatják karrierjüket.

Még mindig nem találta meg a megfelelő STL fájlt? A fent felsoroltakon kívül itt van még számos népszerű webhely, amely ingyenes STL fájlokat tárol.

Szeretné elkezdeni az STL-fájlok használatát 3D nyomtatóival? Töltse le az Ultimaker Curát még ma a szeletelés megkezdéséhez.

Forrás: Ultimaker.com