Nyitva tartás hétfő-péntek 08.00-16:00
hu

Mi is az a 3D?

Mi is az a additív gyártás technológia?

3D nyomtatás egy additív gyártástechnológia mely ellentétben az anyageltávolító, forgáccsal járó technológiákkal szemben vízszintes rétegekből építi fel a kívánt tárgyat. Gépek működésükben gyakorlatilag megegyeznek a korai, egyfejes CNC technológiával, melyek X, Y, Z irányokban képesek mozgást végezni. Legjobban a szálhúzásos technológia terjedt el, amelynél a felület minősége a nyomtatott szál, és a függőleges rétegek vastagságától függ. 3D nyomtatás óriási előnye, hogy szinte minden bonyolult, organikus forma létrehozható vele.

Annak érdekében, hogy az üregekkel, vagy bonyolult formával rendelkező tárgyak nyomtathatóak legyenek, a nyomtató támaszanyagot hoz létre, melyre rá tudja építeni a következő rétegeket. Additív technológia jelentős költség előnye a többi gyártási módszerekkel szemben, hogy itt nincs szűkség a drága szerszámozásra. Továbbá egy gyártási ütem során akár két eltérő termék is elkészíthető. 

3D nyomtatás hatékonyságát a gyors végeredmény elérése és a speciális igényeket, pl. bonyolult geometriák kielégítő egyedi gyártás adja. 3D nyomtatás termékei minőségükben elérték a hagyományos gyártói technológiákkal készült gyártmányok minőségét és már megfizethető a fémek nyomtatás is.

Videón a legismertebb 3D nyomtatási technológiával, szálhúzással működő és általunk is használt asztali 3D nyomtatókat tekinthetik meg.