Nyitva tartás hétfő-péntek 08.00-16:00
hu

Alkatrész újramodellezése

Mit is jelent a reverse engineering, hogyan zajlik az újra modellezés folyamata?

Készült: 2022.10.17.

Mikor lehet szűkség egy alkatrész újramodellezésére?

Egyre több olyan helyzet adódik, amikor egy alkatrész beszerzése valamilyen ok, vagy okok miatt lehetetlenné válik és ezért újból le kell gyártani. Rajzok és CAD modell hiányában csak a meghibásodott alkatrész áll rendelkezésre. 

újramodellezni kívánt alkatrész
újramodellezni kívánt alkatrész

Mit lehet ilyenkor csinálni, hogy juthatunk egy hibátlan, új, pontos alkatrészhez? 

Ezen az oldalon igyekszünk bemutatni Önnek, hogy ilyenkor milyen munkafolyamatok szükségesek ahhoz, hogy minél hamarabb rendelkezésünkre álljon az új alkatrész legyártásának feltételei, például  a CAD modell. 


Reverge Engineering munkafolymatai:

 • Meglévő alkatrész mérőeszközökkel történő lemérése, ha lehetséges. Amennyiben az alkatrész pontosan nem mérhető meg, bonyolult geometriákat tartalmaz, vagy sérült, esetleg költséges a kiépítése, érdemes a 3D szkennelést használni. 
 • Elsőként a szkennelni kívánt alkatrészről el kell távolítani a szennyeződéseket. Amennyiben a szkennelni kívánt alkatrész felülete tükröződik, matt felületet létrehozó spray-t használunk.
 • Szkennerek érzékenysége különböző, ezért az alkatrész méreteit figyelembe kell venni. Az apróbb (10-100 mm) alkatrészek más szkennert ígényelnek, mint a nagyobbak (100 mm feletti). Kézi szkennerek pontosságát 3D pont felbontásban határozzák meg, mely 0,1-0,01 mm-ig terjedhet, pontosabb mérést asztali szkennerektől kaphatunk. Fontos megjegyezni, hogy szkennerek és a beszkennelt állományok feldolgozására használt szoftverek nagyban különböznek. Azok, melyek garantált és dedikált (méretpontos, úgy nevezett metrológiai szkennerek Artec, Zeiss) eredményt adnak, többszörösébe kerülhetnek az egyszerűbb, pl csak 3D modellezésre használt szkennerekénél.  
 • Alkatrész 3D szkennelése: 

Videón a szkennelés folyamata látható:

 • Szkennelés eredményeként létrejövő, úgynevezett pontfelhő-állomány feldolgozásának folyamata Artec Studio programmal.
 • Végeredmény ellemőrzése, a beszkennelét CAD állomány és az új CAD állomány összehasonlítása, esetleges eltérések kiértékelése, ha szükséges a CAD modell módosítása, javítása. 

Újratervezés, Reverse Engineering feladataival eltöltött idő:

 • Alkatrész előkészítése a szkenneléshez 30 perc
 • Alkatrész szkennelése 30 perc
 • Szkennelt állomány feldolgozása 30 perc
 • Újra rajzolás, műszaki paraméterek meghatározás 60 perc
 • Döntéshozatal az új alkatrész legyártásával kapcsolatban, kivitelezéshez használt technológia, anyagminőség, tűrés, felületkezelés.

Fenti példa egy egyszerűbb alkatrész újramodellezésének folyamatát mutatja be, melynek célja, hogy ügyfeleink rálátást kaphassanak azokra a munkafolyamatokra, melyek egy ilyen esetben lezajlanak. Fontos megjegyezni, hogy mivel az eszközök és a felhasznált programok magas hozzá adott értéket képviselnek, a szkenneléssel történő újramodellezés is csak magas hozzáadott értéket képviselő alkatrészek esetében rentábilisak. 

Kérdés esetén bátran keressen bennünket!