Nyitva tartás hétfő-péntek 08.00-16:00
hu

Ultimaker Cura 5.1

Megérkezett az Ultimaker Cura legújabb kiadása. 

Az 5.1-es verziót letöltő Ultimaker tulajdonosok élvezhetik az egyszerű és megfizethető fém FFF nyomtatást, az új és továbbfejlesztett tartószerkezeteket és a jobb felületminőséget.

Új, áramvonalas munkafolyamat a fém FFF-nyomtatáshoz

A következő új funkciók kerültek hozzáadásra, amelyek kifejezetten a fém FFF-nyomtatásra vonatkoznak:

  • Automatikus zsugorlemez funkció. A kompatibilis Ultrafuse® fém anyagprofil használatakor automatikusan létrejön egy zsugorlemez, amely megakadályozza az alkatrész deformálódását a lekötési és szinterezési folyamat során.
  • DD nyomtatási fej (mag) támogatás*. Most már támogatott az új DD 0.4 nyomtatófej használatát, amelyet kifejezetten az új Ultrafuse® Support Layer anyaggal való használatra terveztek. 
  • Automatikus támogatási interfész funkció. Az új Ultrafuse® Support Layer anyag és egy kompatibilis Ultrafuse® fémanyag használatakor automatikusan interfészréteg jön létre a modell és a fémtartók, valamint a modell és az automatikus zsugorító-lemez között. Ez a réteg megkönnyíti a támasztékok eltávolítását szinterezés után.

Ezeket a funkciókat az újonnan bejelentett Metal Expansion Kit teszi lehetővé, amely az új DD 0.4 nyomtatófej és az Ultrafuse® Support Layer anyagokat tartalmazza. Jelenleg az egyedüli fémnyomtatási profilok, amelyek kompatibilisek ezekkel az új funkciókkal, a BASF Forward AM Ultrafuse® 17-4 PH, Ultrafuse® 316L és Ultrafuse® Support Layer* anyagai.

*Jelenleg csak Európában kapható. Az Ultimaker Metal Expansion Kit a BASF Forward AM Ultrafuse® támogatási réteg és az Ultimaker Print Core DD 0.4 nélkül, alacsonyabb MSRP mellett kapható más területeken (Észak-Amerikát is beleértve).

Ultrafuse® 17-4 PH anyaggal nyomtatott fém rész. A nyomat egy zsugorító lemezen helyezkedik el, és az Ultrafuse® Support Layer anyagból támasztó interfész réteget hoznak létre a nyomat és a támaszok között.

Ezek az új fém FFF jellemzők azt jelentik, hogy egy egyszerű és megfizethető új fém FFF munkafolyamat már elérhető, amely nemcsak az alkatrészek nyomtatását foglalja magában, hanem a lekötési és szinterezési folyamatot is, amelyet a BASF lekötési és szinterezési szolgáltatási hálózata tesz lehetővé.

Ennek a munkafolyamatnak az alapja azonban az Ultimaker Cura 5.0-s verziójában kezdődött az Ultrafuse® 17-4 PH és Ultrafuse® 316L nyomtatási profilok következő módosításaival:

  • Új szeletelő motor. Az új szeletelő motor csökkenti az alkatrész belső réseit, amelyek vonalleváláshoz és repedésekhez vezethetnek a lekötés és szinterezés során, valamint lehetővé teszi vékonyabb falak és finomabb részletek nyomtatását, mint korábban fém anyagokkal történő nyomtatás esetén.
  • Alternatív falirányok. A falak iránya váltakozik, hogy elkerüljük a torzulásokat a leválasztási és szinterezési folyamat során.
  • Automatikus méretezés. A fém részek automatikusan vannak méretezve, hogy kompenzálják a zsugorodást, amely a leválasztási és szinterezési folyamat során történik.

Ha szeretné megismerni ezeket az új funkciókat, nézze meg Ultimaker Academy tanfolyamunkat a fém FFF nyomtatásról.

A nagyobb szegmensfelbontás jobb felületminőséget eredményez

Véget nem érő küldetésünkben, hogy segítsünk Önnek a lehető legjobb megjelenésű nyomatok elkészítésében, nagymértékben megnöveltük nyomatainak szegmensfelbontását, amikor az Ultimaker S-line nyomtatókat használja a legújabb firmware-rel. A sima görbületű modellek, például gömbök, kúpok és hengerek, valamint a sok szerves formából álló összetettebb modellek jobb felületi minőséget mutatnak, mivel akár kétszer annyi egyedi szegmenst is nyomtathatnak.

Ezt egy új felbontási algoritmus megvalósításával, valamint a gcode-on belüli út-parancsokból a felesleges rángatások és gyorsítások eltávolításával érték el. Ezeknek a redundáns parancsoknak az eltávolítása csökkentette a nyomtató rezgését, valamint a gcode-fájlokat, amelyek akár 20%-kal kisebbek is voltak.

Balra: Ultimaker Cura 4.13-mal és régi firmware-rel nyomtatva. Jobbra: Ultimaker Cura 5.1 és új firmware használatával nyomtatva.

A felületminőségben a legnagyobb különbségek az Ultimaker Cura 4.13-mal való összehasonlításkor láthatók. Ennek az az oka, hogy ezeknek a fejlesztéseknek az alapja az Ultimaker Cura 5.0 és az S-line firmware 7.0.3-as verziójában történt. Az előző Cura-frissítés különféle nyomtatási profil módosításokat tartalmazott, a firmware-kiadás pedig olyan változtatásokat tartalmazott, amelyek csökkentették a puffer alulfutását.

Megjegyzés: A funkció használatához 7.0.3-as vagy újabb firmware-verziót kell használnia Ultimaker nyomtatóján. Töltse le a legújabb firmware-verziót, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nyomtatója teljesen kompatibilis.

Gyorsabb és megbízhatóbb támogatás a segédanyagokkal történő nyomtatáskor

Ha Ultimaker PVA vagy Ultimaker Breakaway segédanyagokat használ, akkor gyorsabb nyomtatási időre és megbízhatóbb tartószerkezetekre számíthat. Csakúgy, mint a jobb felületminőség a nyomat támogatott részén.

Ezek a fejlesztések számos módosításból származnak, de a legjelentősebb az, hogy amikor a támasztékokat ezekkel az anyagokkal nyomtatják, a korábbi háromszögminta helyett új cikk-cakk mintát használnak. A támasztékok körüli külső falat is eltávolították, és megnövelték a támasztékok sűrűségét.

A nyomtatási idő akár 20%-kal is gyorsabb lehet, és további bónuszként a PVA-tartók is sokkal gyorsabban oldódnak fel, ami lehetővé teszi a támasztékok sokkal gyorsabb eltávolítását, különösen a PVA-eltávolító állomás használatakor.

Intuitívabb szeletelési folyamat

Kiterjedt felhasználói tesztelés után módosítottuk a szeletelési folyamatot, hogy intuitívabbá tegyük, amikor intent profilokat (alapértelmezett, mérnöki, vázlat, vizuális profilok)  használó anyagokkal nyomtat. Az eredmény az, hogy a használni kívánt profilprofil és rétegmagasság döntését két különálló és könnyen érthető lehetőségre osztottuk.

Frissítettük az elemleírást is, amely értesíti, ha a beállítások megváltoztak az alapértelmezett szándékprofil beállításaihoz képest. Ezután egyéni módba lépve azonosíthatja a módosított beállításokat, ahol minden módosított beállítás dőlt betűvel jelenik meg, és egy nyíl szimbólum kíséri őket, amely minden változtatást visszaállít, ha rákattint.

Könnyebb együttműködés 3MF projektfájlok használatakor

Az Ultimaker Marketplace-en elérhető több mint 250 anyag bármelyikének használata közben az együttműködés most könnyebb, mint valaha. Ha olyan 3MF projektfájlt tölt be, amely jelenleg nem telepített anyagprofilt használ, a rendszer felkéri a hiányzó profilok letöltésére és telepítésére.

További fejlesztések

Az Ultimaker Cura 5.1 bétaverziójában a következő fejlesztések is megvalósultak:

Anyagprofilok az új Tough PLA színekhez (kék, sárga és szürke)

Számos hibajavítás, beleértve a biztonsági javításokat és a monoton rendezéssel kapcsolatos problémát, amelyek megakadályozták, hogy a nyomatok legfelső felületi rétegére alkalmazzák. A hibajavítások teljes listája itt található

Küldjön visszajelzést

Töltse le ezt a legújabb kiadást, hogy még ma elkezdhesse használni ezeket a szórakoztató új funkciókat. És kérjük, ossza meg visszajelzését velünk és az Ultimaker közösség többi tagjával!

Forrás: Ultimaker weboldal 

2022.07.30.