Nyitva tartás hétfő-péntek 08.00-16:00
hu

UltiMaker Cura 5.5 béta

Hatékony új bővítmények és szuper nyomtatási sebesség az UltiMaker Cura 5.5 béta verziójával

Az UltiMaker Cura legújabb kiadásával a felhasználók a modellek egyszerűbb rendszerezését az izgalmas új beépülő modulokat, valamint az UltiMaker S sorozatú nyomtatók sebességét érintő jelentős fejlesztéseket várhatják!

Forrás: Ultimaker.com


Duplázza meg 3D nyomtatási termelékenységét az UltiMaker S sorozatú nyomtatókkal

Az UltiMakernél folyamatosan igyekszünk fejleszteni az általunk készített nyomtatókat. Természetesen ez nem csak a legújabb nyomtatóinkra, hanem azok is érvényes, amelyeket már a felhasználók használnak. Ez a Cura-kiadás lehetővé teszi mindenki számára, aki S sorozatú nyomtatóinkat használ, hogy megduplázzuk a 3D nyomtatás termelékenységét .

Termelékenység miért nem csak a nyomtatás sebességétől függ?

Az alkatrészek gyorsabb kinyomtatása viszonylag egyszerű, de a nyomtatás minőségének romlása vagy a meghibásodás arányának növelése nélkül sokkal nehezebb. A sebesség és a minőség összhangját ezzel a frissítéssel sikerült megvalósítanunk. A nyomtatások akár feleannyi idő alatt elkészülhetnek, a megbízhatóság vagy a minőség csökkenése nélkül.


Például a Cura 5.4-es verziójában ennek az alkatrésznek kinyomtatása PETG-vel egy Ultimaker S5 nyomtatóval, AA 0,4 mm-es nyomtatófejet használva 2 nap, 35 percet vett volna igénybe:

A Cura 5.5-ben azonban ez mindössze 1 nap 7 óra 19 percet vesz igénybe ugyanazzal az anyaggal, extruderrel és nyomtatóval:

Korábban, amikor ehhez hasonló fejlesztéseket hajtottunk végre, újra és újra teszteltük és módosítottuk a nyomtatási profiljainkat, hogy megtaláljuk a beállítások abszolút legjobb kombinációját. Ezeket a céljainkat a mostani fejlesztésben is fenntartottuk, figyelembe véve nyomtatóink biztonságos üzemeltetésének határait. 


Néhány a figyelemreméltóbb fejelsztések közül:

Optimalizált nyomtatási sebesség a különböző beállítható rétegvastagságokhoz. A külső falak, a belső falak és a támasztékok különböző sebességgel nyomtathatók. Rétegvastagságokhoz optimalizáltuk a nyomtatási sebességet, miközben a rétegvastagságok közötti mozgás során a gyorsítási és lassítási sebességet is beállítottuk. Ennek eredményeként most már gyorsabban kinyomtathatjuk a belső kitöltéseket anélkül, hogy csökkentené az alkatrész vizuális minőségét vagy mechanikai tulajdonságait.

Sima belső falvezetés

Korábban a falak belsejét átlós, háromszög mintával nyomtattuk, ami azt eredményezte, hogy a nyomtatófej remegő cikcakk mozgást végzett nyomtatás közben. Ez úgy módosult, hogy a falak belsejét immár hosszú, sima vonalakkal nyomtatjuk, ami lehetővé teszi a nyomtatófej számára, hogy nagyobb sebességet érjen el.

Akadályozzuk meg, hogy a kitöltés áthaladjon a falak között

A módosításokat úgy végeztük, hogy a kitöltés többé ne fedje át a külső falakat. A falak közelében lévő átfedő kitöltés anyagtöbbletet okozhat a nyomat felületén. Ez a változtatás megakadályozza ezeket a hibákat, és csökkenti a nyomtatófej mozgását is, növelve a nyomtatási sebességet.

Fentiek csak néhány, a nyomtatóink felgyorsítása érdekében végzett fejlesztések. A teljes lista megtekintéséhez tekintse meg a GitHubon található megjegyzéseket. A sebességnövekedés jelentősen változhat attól függően, hogy milyen anyagot, mekkora fúvókaméretet használ. A fejlesztés jelentős eredményei nagyméretű modellek és több modell egyidejű nyomtatásakor jelentkeznek.

Az AA 0,8 mm-es nyomtatófej speciális profilokat, valamint sebesség- és minőségjavítást kapott.

Az UltiMaker PLA-hoz és a Tough PLA-hoz készült AA 0,8 mm-es fejhez tartozó nyomtatási profilokat a sebesség és a nyomtatási minőség érdekében optimalizáltuk.

Az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy egy UltiMaker nyomtató rövidebb idő alatt több alkatrészt nyomtathasson, mindig is a nagyobb fúvókaméret használata volt. A 0,4 mm-es fúvókák ipari szabványokká váltak, és ennek eredményeként a 0,4 mm-es nyomtatófejek régóta a legnépszerűbb. Azonban kínálunk 0,8 mm-es nyomtatófejet is, ez sok felhasználó számára ez jobb választás lenne.

Amint már említettük, a nagyobb fúvókaméretre való áttérés sokkal gyorsabb nyomtatási sebességet jelent. Ebben az esetben viszont az alkatrészeken feltűnőbb rétegvonalak lesznek, és ezért előfordulhat, hogy a külakjuk kevésbé tetszetősek. A Cura 5.0 kiadásakor megjelent egy új szeletelőmotor, amely lehetővé tette a változó rétegvastagság beállítását. Ez jobb nyomtatási minőséget eredményezett vékony falak és finom részletek nyomtatásakor. Amit talán sokan nem vettek észre, az az, hogy immár 0,8 mm-es nyomtatófej használatával is lehet nyomtatni, miközben továbbra is kiváló nyomtatási minőség érhető el. Ha az abszolút legjobb nyomtatási minőséget keresi, akkor is a 0,4 mm-es nyomtatófej a legjobb választás, de ha a sebesség az elsődleges, akkor a 0,8 mm-es nyomtatófej a jobb választás.

Erőteljes új szeletelőmotorok a Curában

Ez a kiadás egy hatalmas új kiegészítést jelent a Cura-hoz, amely az elkövetkező évek fejlesztéseihez vezet: szeletelőmotor bővítmények jelentős új képességekkel!

A népszerű beépülő modulok közé tartozik például a Beállítások útmutató bővítmény, amely további kontextust ad a Cura több mint 600 beállításához, valamint az OctoPrint Connection bővítmény, amely lehetővé teszi a népszerű OctoPrint webes felület használatát távoli nyomtatáshoz és felügyelethez.

Mostantól alapvetően módosítható a Cura működése a Cura szívében lévő szeletelőmotorral való interfész révén. Ez lehetővé teszi a bővítmények számára, hogy új beállításokat adjanak hozzá, módosítsák a meglévő beállításokat, és módosítsák a Cura viselkedését a modell szeletelésekor. Jelen fejlesztések eredménye, erősebb beépülő modulok sokkal szélesebb körű képességekkel. Néhány példa azokra a funkciókra, amelyeket a felhasználók újként használhatnak, új beépülő modulok:

  • Paint on supports: Az új és a meglévő plugin-képességek kombinálásával lehetőség nyílik egy olyan bővítmény létrehozására, amely megoldja a területek kézi címkézését.
  • Nyomtatott verziószám: Telepíthet egy bővítményt, amely módosítja a 0. réteg felületét, így verziószámot vagy bármilyen más egyéni szövege létrehozás lehetséges, amely a modell alján jelenik meg nyomtatáskor
  • Textúra Egy plugin segítségével egyedi textúrát adhat a modellek felületére.

Ez csak néhány a számtalan beállítási a lehetőségek közül, amelyet a szeletelőmotor bővítmények biztosítanak. Mint mindig, a beépülő modulokat továbbra is jóvá kell hagyni, telepíteni a Marketplace áruházból. Fontos, hogy a mostani fejlesztés még Bétaként fut, de nem valószínű, hogy egy beépülő modul a nyomtatásnál problémát okoz. Fontos észben tartani, hogy a Cura várható működése drasztikusan megváltozhat a szeletelőmotor bővítmények telepítésekor.


Könnyebben sokszorosíthatja és rendszerezheti a modelleket a tárgyasztalon

Két új fejlesztés került aktíválásra, amelyek minden eddiginél egyszerűbbé teszik a munkaasztal modellekkel való feltöltését és hatékony rendszerezését.

Az első az, hogy mostantól ugyanazokkal a másolás és beillesztés parancsikonokkal duplikálhatja a modelleket, mint a szöveg másolásakor. Csak válassza ki a másolni kívánt modellt, és nyomja le a Ctrl+C, majd a Ctrl+V billentyűkombinációt (Mac esetén Command+C és Command+V) annyiszor, ahányszor további példányokat szeretne létrehozni a modellből. A modell minden további példánya felkerül a munkaasztalra, mintha egy új modell lenne betöltve a Curába, azzal a plusz előnnyel, hogy az eredeti alkatrészen végzett változtatások, például az átméretezés, az összes másolatban is megjelennek. Az egér jobb gombjával az adott alkatrészre kattintva megjelennek a másolás/beillesztés parancsikonok is a helyi menüben.

A második változás az, hogy mostantól több modellt is rendezhet az munkaasztalra egy rácsformáció segítségével. Az alkatrész szorzásakor vagy az új másolás/beillesztés funkció használatakor az alkatrészek rácsmintázatba kerülnek. A helyi menüben (vagy a Ctrl+Shift+R billentyűkombináció megnyomásakor) van egy új lehetőség is, amely a modell összes példányát rácsmintába rendezi. Ez a két funkció együttesen megkönnyíti, hogy megtöltse a munkaasztalt nyomatokkal, és rendszerezve is tartsa őket.


További fejlesztések

A Cura 5.5 bétaverziójában a következő fejlesztések is megvalósultak:

  • A Cura nyílt forráskódú fejlesztésének finanszírozására egy adomány gomb került a felhasználók számára
  • A Cura új Apple Mac buildje már elérhető az ARM processzorokkal rendelkező felhasználók számára
  • Számtalan hibajavítás

Mondja el véleményét

Töltse le ezt a legújabb kiadást, és már most elkezdheti felfedezni az új 3D-s nyomtatási lehetőségeket. Az anyagrögzítés egy élvonalbeli új funkció, számítunk a véleményére. Látogasson el az UltiMaker közösségi oldalra, és küldje el nekünk visszajelzését.

Forrás: Ultimaker.com 


Célunk, hogy a technológia iránt érdeklődő szakemberek meg- és felismerhessék a lehetőségeket!

Esetleges fordítási hibákért elnézést kérjük, azokért felelősséget nem tudunk vállalni.